Forum Gaul dan Informasi

INFO UNTUK ANDA

Y3hoo Ada di Facebook

Share Y3hoo ke Twitter

Follow Me

Image hosted by servimg.com

Y3hoo Mailing List

Enter Your Email Address:

Latest topics

IKLAN ANDA


  Cinta Yang Hakiki

  Share
  avatar
  MovingBlue

  637
  Age : 38
  18.01.09

  Cinta Yang Hakiki

  Post  MovingBlue on Mon Jan 18, 2010 9:07 am

  Tip cinta dalam berpasangan

  1. Saling Mempercayai
  Setiap pasangan kekasih mestilah mempunyai sikap ini. Anda mestilah mempercayai kekasih anda dari setiap aspek. Baik dari segi percakapan, pemikiran maupun perbuatan yang dilakukan oleh kekasih anda.

  Memang sukar untuk memberikan kepercayaan sekiranya anda pernah dikecewakan. Tetapi apa salahnya sekiranya anda memberikan si Dia kepercayaan anda,  tidak salah bukan?

  2. Saling Memahami
  Fahami diri kekasih anda. Sekiranya anda mengajak si Dia keluar, makan bersama atau pergi menonton wayang dan sebagainya, dan si Dia menjawab “males”, “tak mau”, biarkanlah si Dia. Maksud biarkan itu adalah, jangan dipaksa-paksa dan fahami kenapa si Dia menjawab demikian. Adakah si Dia sedang sibuk dengan urusan lain? Atau si Dia ada masalah lain? Coba fahami dirinya.

  3. Mengalah
  Setiap lautan, akan ada pasang surut airnya. Begitulah juga dalam berpasangan. Tidak dinamakan berpasangan sekiranya tiada sedikit salah faham atau perselisihan. Di sini, anda haruslah bijaksana dan menurunkan sedikit ego anda. Jangan mengharapkan si Dia mengalah dulu, tapi, andalah yang perlu memulai. Jangan biarkan perselisihan itu berlanjutan karena ia ibarat seperti kanker. Semakin dibiarkan, semakin parah jadinya.

  4. Kejujuran
  Anda, ketika berpasangan hendaklah jujur. Jujur bukan hanya ketika dengan pasangan anda, tetapi juga pada siapapun.

  Jujur dalam berpasangan adalah anda tidak berkata dusta, tidak bohong, tidak menipu dan tidak mengkhianati pasangan anda itu. Mungkin ada dikalangan anda berkata, ‘Kenapa aku mau jujur pula pada dia? Anda mesti ingat, pada mula anda berpasangan, anda sayang pada si Dia, anda minat pada si Dia, anda suka pada si Dia. Sekiranya anda tidak jujur, adakah segala sayang, suka dan minat itu semuanya dusta belaka?

  5. Kesetiaan
  Apabila anda berpasangan, kesetiaan merupakan faktor yang anda perlu jaga. Janganlah anda mencari pengganti bagi si Dia ketika anda berpasangan. Ini karena, si Dia telah memberikan kepercayaan pada anda dan sekiranya anda menduakan si Dia, anda telah memusnahkan harapan dan impian seseorang yang anda pernah ucapkan cinta


  _________________

   Waktu sekarang Sat May 26, 2018 3:24 am